Zupa krem z selera z wędzonym na ciepło łososiem
Składniki:
– 1 kg korzenia selera
– 100g selera naciowego
– 200g cebuli szalotki
– 200g ziemniaków
– 300g serka topionego, śmietankowego (telewizorki)
– dzwonko łososia wędzonego na ciepło (około 200g)
– oliwa truflowa do smaku
– pęczek koperku drobno pokrojony
– 100g mleka kokosowego
– masło klarowane
Sposób przygotowania:
Rozgrzej w garnku masło klarowane. Podduś pokrojoną cebulkę. Dodaj pokrojone w kostkę: obrany seler i ziemniaki. Wlej odrobinę bulionu i gotuj około 15 min aż warzywa będą bardzo miękkie. Zupę ostudź i zmiksuj na gładki krem. Wlej mleko kokosowe i dopraw do smaku. Zagotuj ponownie, zagęść serkiem topionym. Podając zupę posyp pokruszonym łososiem i posiekanym koperkiem. Dodaj parę kropli oliwy truflowej.