Klopsiki z morszczuka w delikatnym sosie włoskim w gniazdach ze spaghetti
Składniki:
– 250g morszczuka wędzonego
– 150g makaronu spaghetti
– 150g cebuli
– 30ml oliwy z oliwek
– 1 ząbek czosnku
– 200ml pomidorów krojonych z puszki
– 50g bułki tartej
– 30g świeżej bazylii
– 2 jajka
– 60g sera parmezan
– sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ugotuj spaghetti. Na patelni rozgrzej połowę oliwy. Podsmaż cebulę i czosnek. Połowę przełóż do miski. Do cebuli pozostawionej na patelni dodaj pomidory z puszki. Gotuj 3 minuty. Przypraw do smaku. Do cebulki odłożonej do miski dodaj zmieloną rybę, bułkę tartą, bazylię i jedno jajko. Przypraw i wymieszaj. Uformuj małe kotleciki. Pozostałe jajko i starty parmezan dodaj do ugotowanego spaghetti i wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Natłuść formę na muffinki. Rozłóż makaron do foremek układając w formie gniazda. Do każdego gniazda dodaj po łyżce sosu a następnie dodaj klopsiki. Polej po wierzchu resztą sosu, posyp serem. Wstaw do piekarnika, piecz 20 minut aż danie się zezłoci.