Grzanki z awokado, wędzonym śledziem i jajkiem poszetowym
Grzanki:
Składniki:
– chleb tostowy, 4 kromki
– jedno jajko
– 30 ml mleka
– 40 ml oleju
– szczypta soli
Sposób przygotowania:
Jajko rozbijamy i roztrzepujemy. Dodajemy mleko i sól. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, maczamy kromki z obu stron w jajku i przekładamy na gorącą patelnię. Smażymy kilka minut, aż grzanki się zarumienią.
Pasta z awokado:
Składniki:
– jedno dojrzałe awokado
– 2 ząbki czosnku
– szczypta papryki i pieprzu ziołowego
– pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
Awokado obieramy za skórki, wyjmujemy pestkę i rozgniatamy widelcem. Dodajemy zmiażdżony czosnek i przyprawy. Łączymy w jednolitą masę.
Na usmażone grzanki nakładamy pastę z awokado. Obsypujemy pokruszonym śledziem wędzonym. Na wierzch kładziemy jako poszetowe.
Przygotowanie jajka poszetowego:
Wybijamy jajko do miseczki i ostrożnie wlewamy na lekko gotującą się wodę ze szczyptą soli i octem. Gotujemy około 2 minut.