Ryby wędzone są w Polsce jednym z najchętniej spożywanych rodzajów ryb. Nawet osoby, które na ogół nie przepadają za rybą w klasycznej postaci, ze smakiem spożywają ryby poddane wędzeniu. Jest to spowodowane przede wszystkim bardzo charakterystycznym aromatem oraz smakiem, którego mięso nabiera podczas procesu wędzenia. Warto wiedzieć, że wędzenie można wykonywać za pomocą różnych metod, co wpływa na smak, zapach oraz teksturę finalnego produktu.

 

Jak przeprowadzany jest proces wędzenia ryb?

wędzenie rybRyby wędzone są produktem, który warto włączyć do swojej diety. Zawierają cenne minerały oraz kwasy tłuszczowe. Sprawdzą się zwłaszcza w przypadku osób, które nie lubią ryb pieczonych czy gotowanych, jednak chcą zadbać o swoje zdrowie. Obecnie ryby wędzi się różnymi metodami, a do najczęściej stosowanych zalicza się wędzenie na zimno oraz na gorąco. Aby ryby wędzone były smaczne oraz trwałe, należy je posolić przed rozpoczęciem wędzenia.

Wykorzystując pierwszą z metod, proces odbywa się w temperaturze 25 stopni Celsjusza, w rzadkim dymie. Pierwszym krokiem jest osuszenie ryb przy otwartym wylocie dymu. Po około godzinie, kiedy ryby są już całkiem suche, przystępuje się do etapu wędzenia właściwego. Podczas wędzenia na zimno bardzo ważne jest zadbanie o odpowiedni przewiew w wędzarni. Wędzenie na zimno jest procesem długim, trwającym minimum 12 godzin.

Wędzenie na gorąco jak sama nazwa wskazuje, przebiega w znacznie wyższych temperaturach. Pierwszym krokiem jest rozgrzanie wędzarni do około 50 stopni Celsjusza. Odbywa się to przy otwartym wylocie dymu. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury należy umieścić ryby w wędzarni i pozwolić im wyschnąć. Po około 40 minutach zamykany jest wylot dymu i rozpoczyna się właściwy proces wędzenia. Temperatura podczas wędzenia powinna mieścić się w przedziale 44-55 stopni Celsjusza. Po około 3-4 godzinach można zwiększyć temperaturę do około 90 stopni na pół godziny. Po tym czasie ryby powinny być gotowe do spożycia.

Barkas - fish smokehouse in Kołobrzeg

BARKAS has been producing and smoking fish for many years. Its office is located on the central coast, just 5 km from Kołobrzeg, in Obroty. Our fish processing plant provides customers with the highest quality fish and seafood, which come from both Polish and foreign waters. Thorough control over the entire process allows us to guarantee a consistently excellent taste of the offered products.

The fish smokehouse in Kołobrzeg run by us uses fish obtained exclusively from verified suppliers. Over many years of operation, we have established cooperation with trusted companies that practice sustainable marine management. We offer most well-known species of fish, but also the less common ones that delight with taste and freshness. The offer includes fresh and frozen fish as well as excellent smoked and salted products.

ryba w przyprawach

Barkas - top quality fish and fish preserves straight from the Polish sea

We have been operating since 1987 and since then we have continuously invested in the development of the company. We have built a conscious high quality brand. Every day, we make sure that the products ordered from us meet the most sophisticated expectations of consumers. Our rich assortment has been appreciated in Poland and abroad, eg in Germany, Holland, Great Britain, Denmark, and Romania, where we also have our regular customers. The activity of the fish processing plant is based on combining traditional recipes with modern technology. This allows us to optimise the production process and create the best fish products for you.

Shops supplying from our production plant enjoy the appreciation of customers due to the high quality and excellent taste of the products offered. The customers' trust and appreciation of the products we sell is the most important value for us, which we have tried to be faithful to since the opening of our smokehouse.

We have obtained the industry-recognised IFS Food Certificate, which attests to the high quality, hygiene and safety of the production process. It is controlled by regular audits, which confirm the constant care of our employees for the highest quality products. The Kołobrzeg fish processing plant also holds the international MSC sustainable fisheries certificate. The blue MSC mark means that our fish come only from stable, well-managed fisheries.

It also guarantees that they were caught in legal and reliable fisheries and are correctly labelled. It is extremely important that we only source from certified fish suppliers that contribute to sustainable fisheries with their operations.

ryby na rusztach

Smoked fish

Original flavour and a unique, smoky aroma... In our opinion, smoking brings out the best in fish! Properly smoked fish is excellent on its own - without any additives, sauces or coatings. We go to great lengths to ensure that our customers from all over Poland (and beyond) can enjoy the taste of seaside specialities.

Salted fish

Unique in its simplicity, the combination of salt and perfectly fresh fish produces a synergy effect resulting in a product with exceptional taste qualities. We salt our fish in a traditional, tried-and-tested way, taking care of the highest quality of both ingredients - only then will salted fish retain its freshness and acquire the taste that delights our customers from all over Europe.

ryby w soli
ryby na lodzie

Frozen fish

Deep-freezing fish is an excellent way to preserve its freshness for a long time without altering its structure and natural flavour and without the need for additives or preservatives. We warmly encourage wholesalers, shops and restaurants as well as individual customers to purchase the frozen fish we offer.

Fresh fish

The peculiar aroma of fried, baked or grilled fish is the quintessence of summer at the seaside. In addition, freshly prepared fish is rich in valuable fatty acids and minerals that are essential for the body to function properly. For those who want to feel the sea climate without having to leave home, we recommend fresh fish from our establishment. This taste is a classic in itself!

świeże ryby