Karmazyn wędzony n/c, tusza 0,5 kg
Pochodzenie: Atlantyk Północny
Walory smakowe: Mięso białe, soczyste, średnio chude i lekko szkliste.
Wykaz składników :
- Karmazyn (Sebastes marinus), sól
Wartości odżywcze w 100g :
- Energia – 116 kcal
- Białka – 25,0 g
- Tłuszcz – 1,5 g
- Węglowodany – 0 g
Czas i warunki przechowywania :
- 14 dni w opakowaniu w temp. 0 – 7 C
Pomysł na zastosowanie:
Z cyklu: „Doradca kulinarny Barkas, Mistrz Kuchni Bogusław Michałowski proponuje”
Placki z cukinii i karmazyna (4 porcje)
Składniki:
- 250g wędzonego karmazyna bez skóry i ości
- 600g cukinii
- 200g białej cebuli
- 1 jajko
- 100g mąki kukurydzianej
- 200ml oleju rzepakowego do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cukinie umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na chwilę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Cukinie odcisnąć z soku. Dodać cebulę, jajko, sól, pieprz, mąkę, rozdrobnionego karmazyna i dokładnie wymieszać. Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z kwaśną śmietaną 24%.