Ryby wędzone są produktem niezwykle aromatycznym, cieszącym się dużym uznaniem u większości osób. Ich oryginalny smak i zapach, a także...

Ryby wędzone są produktem niezwykle aromatycznym, cieszącym się dużym uznaniem u większości osób. Ich oryginalny smak i zapach, a także tekstura mięsa sprawiają, że nawet osoby uważające, że nie lubią ryb, jedzą ze smakiem ryby wędzone. Do tego są produktem dietetycznym, zawierającym wiele cennych składników odżywczych. Proces wędzenia może być przeprowadzany na dwa sposoby: na ciepło bądź na zimno.


pasta z makreli na kanapce

Które z dostępnych ryb najlepiej sprawdzą się do wędzenia?

Wędzenie ryb jest procesem, podczas którego wykorzystuje się jedynie sól, dym drzewny oraz odpowiednią temperaturę. Nie ma potrzeby dodawania żadnych sztucznych konserwantów. To sprawia, że ryby wędzone są produktem zdrowym i naturalnym. Dzięki unowocześnieniu niektórych etapów możliwe jest uzyskanie produktów najwyższej jakości w krótszym czasie. Kupując ryby wędzone, warto sprawdzić jak, zostały wyprodukowane. Jeżeli ryby traktowane były dymem w odpowiedniej temperaturze i z dodatkiem dobranych przypraw, to mamy pewność, że będą idealnie smakować i zachowają swoją jakość przez dłuższy czas.

Najczęściej spożywanymi rybami wędzonymi jest makrela, węgorz oraz łosoś. Oprócz nich możliwe jest również wędzenie innych gatunków, jak na przykład:

  • Halibut,
  • Widlak,
  • Karmazyn,
  • Pstrąg,
  • Śledzie,
  • Morszczuk,
  • Tuńczyk,
  • Szprot,
  • Sielawa,
  • Ryba maślana.

Dobra jakościowo ryba powinna zostać oczyszczona i przyprawiona specjalną mieszanką przypraw oraz soli, a następnie po zakończeniu tego etapu ryba jest osuszana i trafia do wędzarni. Dobrze uwędzony węgorz zachwyca swoim smakiem, aromatem oraz teksturą. Jego mięso jest soczyste i rozpływa się w ustach. Łosoś jest dosyć tłustą rybą, dzięki procesowi wędzenia podkreślany jest jego naturalny, lekko maślany smak. Mięso tej ryby po wędzeniu jest miękkie, soczyste i pełne aromatu. Łosoś wędzony występuje w wielu formach: dzwonka, polędwiczki, brzuszki, szaszłyki bądź plastry.

Makrelę można uznać za królową ryb wędzonych. Od wielu lat zajmuje honorowe miejsce na polskich stołach jako dodatek do kanapek, sałatek czy dań głównych. Spożywanie wędzonej makreli jest świetnym sposobem na uzupełnienie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka w naszej diecie. Zawarte w niej witaminy A, D, E i K pozwolą nam na zachowanie zdrowego wzroku i poprawę odporności.

 


Barkas - fish smokehouse in Kołobrzeg

BARKAS has been producing and smoking fish for many years. Its office is located on the central coast, just 5 km from Kołobrzeg, in Obroty. Our fish processing plant provides customers with the highest quality fish and seafood, which come from both Polish and foreign waters. Thorough control over the entire process allows us to guarantee a consistently excellent taste of the offered products.

The fish smokehouse in Kołobrzeg run by us uses fish obtained exclusively from verified suppliers. Over many years of operation, we have established cooperation with trusted companies that practice sustainable marine management. We offer most well-known species of fish, but also the less common ones that delight with taste and freshness. The offer includes fresh and frozen fish as well as excellent smoked and salted products.

ryba w przyprawach

Barkas - top quality fish and fish preserves straight from the Polish sea

We have been operating since 1987 and since then we have continuously invested in the development of the company. We have built a conscious high quality brand. Every day, we make sure that the products ordered from us meet the most sophisticated expectations of consumers. Our rich assortment has been appreciated in Poland and abroad, eg in Germany, Holland, Great Britain, Denmark, and Romania, where we also have our regular customers. The activity of the fish processing plant is based on combining traditional recipes with modern technology. This allows us to optimise the production process and create the best fish products for you.

Shops supplying from our production plant enjoy the appreciation of customers due to the high quality and excellent taste of the products offered. The customers' trust and appreciation of the products we sell is the most important value for us, which we have tried to be faithful to since the opening of our smokehouse.

We have obtained the industry-recognised IFS Food Certificate, which attests to the high quality, hygiene and safety of the production process. It is controlled by regular audits, which confirm the constant care of our employees for the highest quality products. The Kołobrzeg fish processing plant also holds the international MSC sustainable fisheries certificate. The blue MSC mark means that our fish come only from stable, well-managed fisheries.

It also guarantees that they were caught in legal and reliable fisheries and are correctly labelled. It is extremely important that we only source from certified fish suppliers that contribute to sustainable fisheries with their operations.

ryby na rusztach

Smoked fish

Original flavour and a unique, smoky aroma... In our opinion, smoking brings out the best in fish! Properly smoked fish is excellent on its own - without any additives, sauces or coatings. We go to great lengths to ensure that our customers from all over Poland (and beyond) can enjoy the taste of seaside specialities.

Salted fish

Unique in its simplicity, the combination of salt and perfectly fresh fish produces a synergy effect resulting in a product with exceptional taste qualities. We salt our fish in a traditional, tried-and-tested way, taking care of the highest quality of both ingredients - only then will salted fish retain its freshness and acquire the taste that delights our customers from all over Europe.

ryby w soli
ryby na lodzie

Frozen fish

Deep-freezing fish is an excellent way to preserve its freshness for a long time without altering its structure and natural flavour and without the need for additives or preservatives. We warmly encourage wholesalers, shops and restaurants as well as individual customers to purchase the frozen fish we offer.

Fresh fish

The peculiar aroma of fried, baked or grilled fish is the quintessence of summer at the seaside. In addition, freshly prepared fish is rich in valuable fatty acids and minerals that are essential for the body to function properly. For those who want to feel the sea climate without having to leave home, we recommend fresh fish from our establishment. This taste is a classic in itself!

świeże ryby