Spożycie ryb w Polsce nie jest jeszcze na najwyższym poziomie, chociaż z roku na rok zwiększa się częstotliwość spożycia, a...

Spożycie ryb w Polsce nie jest jeszcze na najwyższym poziomie, chociaż z roku na rok zwiększa się częstotliwość spożycia, a także świadomość na temat dobroczynnego wpływu ryb na organizm. Lekarze i dietetycy od lat zachęcają do wprowadzenia ich do jadłospisu nie tylko osób chorych, ale także zdrowych, które chcą po prostu o siebie zadbać. Większość ryb cechuje się niską zawartością i dużą zawartością białka. Ryby tłuste natomiast mają bogactwo witamin i zdrowych tłuszczy, które zapewniają ludziom dobry stan zdrowia. Aby zachować zdrowie, warto spożywać je częściej niż raz w tygodniu.


pokrojony łosoś

Jakie korzyści zdrowotne związane są z wprowadzeniem ryb do diety?

Najważniejszym składnikiem zawartym w rybach są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Warto pamiętać, że aby móc w pełni korzystać z dobrodziejstw tego produktu, należy wybierać wysokogatunkowe ryby, dostępne w sklepach i hurtowniach rybnych. Da to pewność, że zostały zachowane wszelkie standardy przechowania, a produkt jest zgodny z panującymi normami. Spożycie ryb wpływa znacząco na obniżenie ryzyka zachorowania na zawał serca i udar mózgu, które obecnie stanowią jedne z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. Kwasy omega-3 chronią serce i wspomagają jego pracę.

Spożywając regularnie ryby, można zauważyć poprawę pamięci i skupienia. Jako że wraz z wiekiem pamięć nieco się pogarsza, warto wprowadzić ryby do jadłospisu, aby zatrzymać ten proces. Zawartość pełnowartościowego białka, a także zdrowych kwasów tłuszczowych sprawia, że spożywanie ryb ma wpływ również na stan skóry, włosów i paznokci. Ten produkt sprawia, że w organizmie zwiększa się produkcja kolagenu, a skóra pozostaje gładka i jędrna.

Osoby cierpiące na depresję również powinny rozważyć wprowadzenie do swojej diety większej ilości ryb. Wykazano, że mogą one potęgować skuteczność leków antydepresyjnych. Oprócz wymienionych już składnikach warto wspomnieć o witaminach zawartych w rybach. Znaleźć w nich można witaminy z grupy B, a także rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D i E. Nie bez znaczenia są również składniki mineralne – magnez, potas, wapń, jod, żelazo, selen, miedź, mangan i fluor są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Witamina A zawarta w rybach pozwala na ochronę oczu przed powstawaniem zwyrodnień oraz pogłębiania się wad wzroku. Przeciwdziała ona kurzej ślepocie i wspomaga wzrok. Regularne spożycie ryb ma wpływ również na dobry stan naczyń krwionośnych i całego układu krwionośnego, a także może chronić przed chorobami płuc i jelit.

 


Barkas - fish smokehouse in Kołobrzeg

BARKAS has been producing and smoking fish for many years. Its office is located on the central coast, just 5 km from Kołobrzeg, in Obroty. Our fish processing plant provides customers with the highest quality fish and seafood, which come from both Polish and foreign waters. Thorough control over the entire process allows us to guarantee a consistently excellent taste of the offered products.

The fish smokehouse in Kołobrzeg run by us uses fish obtained exclusively from verified suppliers. Over many years of operation, we have established cooperation with trusted companies that practice sustainable marine management. We offer most well-known species of fish, but also the less common ones that delight with taste and freshness. The offer includes fresh and frozen fish as well as excellent smoked and salted products.

ryba w przyprawach

Barkas - top quality fish and fish preserves straight from the Polish sea

We have been operating since 1987 and since then we have continuously invested in the development of the company. We have built a conscious high quality brand. Every day, we make sure that the products ordered from us meet the most sophisticated expectations of consumers. Our rich assortment has been appreciated in Poland and abroad, eg in Germany, Holland, Great Britain, Denmark, and Romania, where we also have our regular customers. The activity of the fish processing plant is based on combining traditional recipes with modern technology. This allows us to optimise the production process and create the best fish products for you.

Shops supplying from our production plant enjoy the appreciation of customers due to the high quality and excellent taste of the products offered. The customers' trust and appreciation of the products we sell is the most important value for us, which we have tried to be faithful to since the opening of our smokehouse.

We have obtained the industry-recognised IFS Food Certificate, which attests to the high quality, hygiene and safety of the production process. It is controlled by regular audits, which confirm the constant care of our employees for the highest quality products. The Kołobrzeg fish processing plant also holds the international MSC sustainable fisheries certificate. The blue MSC mark means that our fish come only from stable, well-managed fisheries.

It also guarantees that they were caught in legal and reliable fisheries and are correctly labelled. It is extremely important that we only source from certified fish suppliers that contribute to sustainable fisheries with their operations.

ryby na rusztach

Smoked fish

Original flavour and a unique, smoky aroma... In our opinion, smoking brings out the best in fish! Properly smoked fish is excellent on its own - without any additives, sauces or coatings. We go to great lengths to ensure that our customers from all over Poland (and beyond) can enjoy the taste of seaside specialities.

Salted fish

Unique in its simplicity, the combination of salt and perfectly fresh fish produces a synergy effect resulting in a product with exceptional taste qualities. We salt our fish in a traditional, tried-and-tested way, taking care of the highest quality of both ingredients - only then will salted fish retain its freshness and acquire the taste that delights our customers from all over Europe.

ryby w soli
ryby na lodzie

Frozen fish

Deep-freezing fish is an excellent way to preserve its freshness for a long time without altering its structure and natural flavour and without the need for additives or preservatives. We warmly encourage wholesalers, shops and restaurants as well as individual customers to purchase the frozen fish we offer.

Fresh fish

The peculiar aroma of fried, baked or grilled fish is the quintessence of summer at the seaside. In addition, freshly prepared fish is rich in valuable fatty acids and minerals that are essential for the body to function properly. For those who want to feel the sea climate without having to leave home, we recommend fresh fish from our establishment. This taste is a classic in itself!

świeże ryby