Blog

ryby i inne owoce morza

Spożycie ryb w Polsce nie jest jeszcze na najwyższym poziomie, chociaż z roku na rok zwiększa się częstotliwość spożycia, a także świadomość na temat dobroczynnego wpływu ryb na organizm. Lekarze i dietetycy od lat zachęcają do wprowadzenia ich do jadłospisu nie tylko osób chorych, ale także zdrowych, które chcą po prostu o siebie zadbać. Większość ryb cechuje się niską zawartością i dużą zawartością białka. Ryby tłuste natomiast mają bogactwo witamin i zdrowych tłuszczy, które zapewniają ludziom dobry stan zdrowia. Aby zachować zdrowie, warto spożywać je częściej niż raz w tygodniu.

pasta z makreli i pomidor na kanapce

Ryby wędzone są produktem niezwykle aromatycznym, cieszącym się dużym uznaniem u większości osób. Ich oryginalny smak i zapach, a także tekstura mięsa sprawiają, że nawet osoby uważające, że nie lubią ryb, jedzą ze smakiem ryby wędzone. Do tego są produktem dietetycznym, zawierającym wiele cennych składników odżywczych. Proces wędzenia może być przeprowadzany na dwa sposoby: na ciepło bądź na zimno.

śledzie na kanapce

Ryby są produktem dietetycznym o wspaniałym składzie. Są skarbnicą zdrowych tłuszczów, posiadają bardzo dużo pełnowartościowego białka i witamin. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, ryby powinny gościć na naszym stole od dwóch do trzech razy w tygodniu. Świeże ryby mają bardzo krótki termin przydatności, dlatego coraz częściej sięga się po ryby konserwowane, zachowujące większość swoich wartości odżywczych.