Ryby wędzone są produktem niezwykle aromatycznym, cieszącym się dużym uznaniem u większości osób. Ich oryginalny smak i zapach, a także tekstura mięsa sprawiają, że nawet osoby uważające, że nie lubią ryb, jedzą ze smakiem ryby wędzone. Do tego są produktem dietetycznym, zawierającym wiele cennych składników odżywczych. Proces wędzenia może być przeprowadzany na dwa sposoby: na ciepło bądź na zimno.
Blog
Ryby są produktem dietetycznym o wspaniałym składzie. Są skarbnicą zdrowych tłuszczów, posiadają bardzo dużo pełnowartościowego białka i witamin. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, ryby powinny gościć na naszym stole od dwóch do trzech razy w tygodniu. Świeże ryby mają bardzo krótki termin przydatności, dlatego coraz częściej sięga się po ryby konserwowane, zachowujące większość swoich wartości odżywczych.