Jaki wpływ na organizm ma regularne spożywanie ryb?

Spożycie ryb w Polsce nie jest jeszcze na najwyższym poziomie, chociaż z roku na rok zwiększa się częstotliwość spożycia, a także świadomość na temat dobroczynnego wpływu ryb na organizm. Lekarze i dietetycy od lat zachęcają do wprowadzenia ich do jadłospisu nie tylko osób chorych, ale także zdrowych, które chcą po prostu o siebie zadbać. Większość ryb cechuje się niską zawartością i dużą zawartością białka. Ryby tłuste natomiast mają bogactwo witamin i zdrowych tłuszczy, które zapewniają ludziom dobry stan zdrowia. Aby zachować zdrowie, warto spożywać je częściej niż raz w tygodniu.

pokrojony łosoś

Jakie korzyści zdrowotne związane są z wprowadzeniem ryb do diety?

Najważniejszym składnikiem zawartym w rybach są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Warto pamiętać, że aby móc w pełni korzystać z dobrodziejstw tego produktu, należy wybierać wysokogatunkowe ryby, dostępne w sklepach i hurtowniach rybnych. Da to pewność, że zostały zachowane wszelkie standardy przechowania, a produkt jest zgodny z panującymi normami. Spożycie ryb wpływa znacząco na obniżenie ryzyka zachorowania na zawał serca i udar mózgu, które obecnie stanowią jedne z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. Kwasy omega-3 chronią serce i wspomagają jego pracę.

Spożywając regularnie ryby, można zauważyć poprawę pamięci i skupienia. Jako że wraz z wiekiem pamięć nieco się pogarsza, warto wprowadzić ryby do jadłospisu, aby zatrzymać ten proces. Zawartość pełnowartościowego białka, a także zdrowych kwasów tłuszczowych sprawia, że spożywanie ryb ma wpływ również na stan skóry, włosów i paznokci. Ten produkt sprawia, że w organizmie zwiększa się produkcja kolagenu, a skóra pozostaje gładka i jędrna.

Osoby cierpiące na depresję również powinny rozważyć wprowadzenie do swojej diety większej ilości ryb. Wykazano, że mogą one potęgować skuteczność leków antydepresyjnych. Oprócz wymienionych już składnikach warto wspomnieć o witaminach zawartych w rybach. Znaleźć w nich można witaminy z grupy B, a także rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D i E. Nie bez znaczenia są również składniki mineralne – magnez, potas, wapń, jod, żelazo, selen, miedź, mangan i fluor są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Witamina A zawarta w rybach pozwala na ochronę oczu przed powstawaniem zwyrodnień oraz pogłębiania się wad wzroku. Przeciwdziała ona kurzej ślepocie i wspomaga wzrok. Regularne spożycie ryb ma wpływ również na dobry stan naczyń krwionośnych i całego układu krwionośnego, a także może chronić przed chorobami płuc i jelit.