Ryby wędzone w asortymencie naszej wędzarni

ryby w trakcie procesu wędzenia

Wędzenie ryb to prawdziwa sztuka, polegająca na odpowiednim dostosowaniu parametrów całego procesu oraz dobraniu niezbędnych składników - świeżej ryby i dedykowanej kompozycji dymu wędzarniczego. Dzięki starannie wyselekcjonowanym gatunkom drewna ryby wędzone w naszym zakładzie nabierają wyjątkowego zapachu, soczystości i niepowtarzalnego smaku. Proces wędzenia przeprowadzamy w nowoczesnych komorach wędzarniczych, wyposażonych w specjalistyczne systemy umożliwiające bieżącą kontrolę jakości na każdym etapie. W naszym zakładzie używamy wyłącznie przeznaczonych do produkcji przemysłowej naturalnych, olchowo - bukowych zrębków wędzarniczych, zapewniających intensywne walory smakowe i zapachowe.

Wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom Klientów, szukających najwyższej jakości łososia lub makreli wędzonej w hurcie. Wszystkie ryby wędzone, znajdujące się w ofercie naszego zakładu, poddane zostały procesowi obróbki bezpośrednio po uboju - świeżość wędzonej ryby jest podstawą jej smaku i trwałości. Gwarantujemy jakość potwierdzoną certyfikatami.

 


Najpopularniejsze gatunki ryb wędzonych to m.in. szprot, karmazyn, morszczuk, trewal i węgorz, wszystko przygotowane przy użyciu naturalnego dymu wędzarniczego. Proces wędzenia odbywa się w kontrolowanych warunkach z zastosowaniem drewna olchowo-bukowego, co zapewnia intensywny aromat i soczysty smak. Wędzone ryby są źródłem wartościowego białka oraz kwasów omega-3, idealne jako przekąska, dodatek do sałatek lub danie główne. 

Wędzenie ryb wydłuża trwałość produktu i nadaje mu charakterystyczny, głęboki aromat oraz smak, którego nie uzyskuje się przez smażenie czy pieczenie. Technika ta polega na dymieniu świeżych ryb w niskiej temperaturze, co zabezpiecza mięso i podkreśla jego naturalne walory smakowe. Wędzone ryby w menu można wykorzystać zarówno jako samodzielną przekąskę, jak i składnik sałatek czy past. 

Ryby wędzone należy przechowywać w chłodnym miejscu lub lodówce w oryginalnym, szczelnym opakowaniu; po otwarciu najlepiej spożyć w ciągu kilku dni. Jeśli produkt jest pakowany próżniowo lub w atmosferze modyfikowanej, jego trwałość jest wydłużona, a smak utrzymany dłużej. Unikaj bezpośredniego kontaktu z powietrzem - to klucz, aby zachować aromat oraz zapobiec wysychaniu mięsa.