Zapiekanka z fileta z makreli
Składniki:
– 100g szpinaku
– 500g ziemniaków
– 2 filety z makreli z przyprawami
– 100g obranej cebuli
– ząbek czosnku
– 2 łyżki masła
– 100ml śmietany 30%
– tarta mozzarella
– sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i ugotować. Szpinak dokładnie umyć, odsączyć i pokroić. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w piórka cebule i czosnek. Dodać szpinak i podsmażyć. Doprawić do smaku. Wędzony filet z makreli obrać ze skóry (usunąć ości, jeśli jakieś jeszcze są). Ugotowane ziemniaki ubić dodając masło i śmietanę. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć poszczególne warstwy zapiekanki. Na spodzie szpinak, następnie kawałki makreli oraz puree ziemniaczane. Całość posypać serem mozzarella i zapiec w piekarniku przez 15 min w 180 stopniach.