Sałatka makaronowa z dorszem (plamiakiem) wędzonym
Składniki:
– 200g dorsza wędzonego oczyszczonego ze skóry i ości
– 100g makaronu świderki
– 1 papryka czerwona świeża
– 100g czerwonej cebuli
– 1 pęczek szczypiorku
– 100g ogórków konserwowych
– 50g groszku konserwowego
– 50g czerwonej fasoli konserwowej
Sos:
– 100ml jogurtu naturalnego
– 50g majonezu
– szczypta chilli
– sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
Sos: Wszystkie składniki przełóż do słoiczka i potrząśnij nim energicznie aby się połączyły.
Paprykę pokrój w drobną kostkę. Ogórki pokrój w plastry a cebulę w piórka. Do makaronu dodaj dorsza pokrojonego w kostkę, groszek, fasolkę, paprykę, ogórki i cebulę. Wymieszaj. Dodaj sos i jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.