Zapiekanka z fileta z makreli

Składniki:

– 100g szpinaku

– 500g ziemniaków

– 2 filety z makreli z przyprawami

– 100g obranej cebuli

– ząbek czosnku

– 2 łyżki masła

– 100ml śmietany 30%

– tarta mozzarella

– sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i ugotować. Szpinak dokładnie umyć, odsączyć i pokroić. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w piórka cebule i czosnek. Dodać szpinak i podsmażyć. Doprawić do smaku. Wędzony filet z makreli obrać ze skóry (usunąć ości, jeśli jakieś jeszcze są). Ugotowane ziemniaki ubić dodając masło i śmietanę. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć poszczególne warstwy zapiekanki. Na spodzie szpinak, następnie kawałki makreli oraz puree ziemniaczane. Całość posypać serem mozzarella i zapiec w piekarniku przez 15 min w 180 stopniach.