Makaron penne ze szpinakiem i wędzonym węgorzem

Składniki:

– 100ml śmietanki 12%

– 250g makaron penne

– 300g liści świeżego szpinaku

– 150g pomidorków koktajlowych

– 100g pieczarek

– 1 ząbek czosnku

– 20ml sosu sojowego

– 10g białego sezamu

– 200g oczyszczonego mięsa wędzonego węgorza

– Sól morska i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, smażyć krótko na mocnym ogniu. Dodajemy umyte liście szpinaku, czosnek, pokrojone na pół pomidorki. Smażymy 3 minuty.

Dodajemy sos sojowy i doprawiamy do smaku. Gotujemy tak, żeby wszystkie smaki połączyły się ze sobą. Dodajemy do sosu 100ml wody z gotowania makaronu oraz śmietanę. Mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. Łączymy makaron z sosem na patelni. Dodajemy rozdrobnionego węgorza i gotujemy jeszcze około 2 minuty. Podajemy posypane sezamem.