Makaron penne ze szpinakiem i wędzonym węgorzem
Składniki:
– 100ml śmietanki 12%
– 250g makaron penne
– 300g liści świeżego szpinaku
– 150g pomidorków koktajlowych
– 100g pieczarek
– 1 ząbek czosnku
– 20ml sosu sojowego
– 10g białego sezamu
– 200g oczyszczonego mięsa wędzonego węgorza
– Sól morska i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, smażyć krótko na mocnym ogniu. Dodajemy umyte liście szpinaku, czosnek, pokrojone na pół pomidorki. Smażymy 3 minuty.
Dodajemy sos sojowy i doprawiamy do smaku. Gotujemy tak, żeby wszystkie smaki połączyły się ze sobą. Dodajemy do sosu 100ml wody z gotowania makaronu oraz śmietanę. Mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. Łączymy makaron z sosem na patelni. Dodajemy rozdrobnionego węgorza i gotujemy jeszcze około 2 minuty. Podajemy posypane sezamem.