Wędzony pstrąg w sałatce na ciepło
Składniki:
– 1szt pstrąga wędzonego
– 400g dużych ziemniaków
– 150g buraka
– posiekany pęczek szczypiorku
– posiekany pęczek koperku
– sól i pieprz do smaku
Dressing:
– 30g musztardy francuskiej
– sok z połówki cytryny
– 30ml oliwy z oliwek
– 20g czosnku
– 20ml wody mineralnej
– 10g cukru
Sposób przygotowania:
Pstrąga obieramy ze skóry i ości. Dzielimy na spore kawałki. Buraka w skórce pieczemy do miękkości. Ziemniaki gotujemy w łupinie. W tym czasie przygotowujemy dressing.
Buraka upieczonego obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry po czym grillujemy na patelni. Serwujemy zaraz po zdjęciu z patelni układając warstwami: ziemniaki, buraki, pstrąg, szczypiorek i koperek. Całość polewamy dressingiem.