Jak ryba, to tylko nad morzem

Wiele osób wyjeżdżając nad polskie morze, za obowiązkowy punkt wakacji uznaje zjedzenie ryby w restauracji. Bardzo popularna jest opinia, że jest ona o wiele smaczniejsza niż ryby serwowane w barach i restauracjach w innych miejscach w Polsce. Jest to bardzo prawdopodobne, ponieważ będąc nad morzem, prawdopodobieństwo zjedzenia świeżej ryby jest dużo większe, co ma ogromny wpływ na jej finalny smak.

 

Dlaczego warto zdecydować się na spróbowanie ryb nad morzem?

danie z dorszaJak już wspomniano, ryby dostępne w nadmorskich nie są mrożone, lecz świeże, często parę godzin wcześniej wyłowione z morza. Z tego też powodu warto chociaż raz zjeść rybę nad morzem, aby dostrzec, jak wiele smaku i aromatu może mieć. Świetnym pomysłem jest również wybranie się do hurtowni ryb nad morzem, gdzie można zakupić niedawno wyłowione okazy i samodzielnie je przygotować. Jest to świetna opcja dla osób, które uwielbiają gotować lub też nie chcą wydawać zbyt dużo pieniędzy. 

W hurtowni można kupić nie tylko ryby świeże, ale i ryby wędzone. W wielu przypadkach osoby, które po prostu nie przepadają za świeżymi rybami, ze smakiem jedzą ryby wędzone. Te kupione nad morzem również są o wiele bardziej aromatyczne i soczyste niż produkty dostępne w sklepach. Świeże ryby wyróżnia świetna jakość. Co więcej, kupując świeżą rybę, płaci się za jej rzeczywistą masę. Podczas kupowania ryb mrożonych konieczne jest odliczenie masy lodu.

 

Czy warto jeść ryby?

Świeże ryby są bogactwem pełnowartościowego białka, tłuszczy i witamin. Wśród gatunków, które można wyłowić w Bałtyku, wyróżnia się zarówno ryby chude, jak i tłuste. Ich spożywanie pozytywnie wpływa na układ krwionośny. Najzdrowsze są ryby w formie pieczonej lub też gotowanej. Jedząc rybę nad morzem, można nie tylko dobrze zjeść, ale także zadbać o zdrowie.