Pikling wędzony n/c, 0,25 kg
Pochodzenie: Atlantyk Północny
Walory smakowe: Śledź atlantycki, dojrzały, wędzony w całości. Zawiera ikrę lub mlecz. Rarytas dla koneserów. Niezapomniany, wyrazisty smak “prawdziwej wędzonej ryby”
Wykaz składników :
- Śledź atlantycki (Clupea harengus), sól
Wartości odżywcze w 100g :
- Energia – 215 kcal
- Białka 21,8 g
- Tłuszcze 14,3 g
- Węglowodany 0 g
Czas i warunki przechowywania :
- 14 dni w zamkniętym opakowaniu w temp. 0 – 7 C
Propozycje zastosowania:
Z cyklu: „Doradca kulinarny Barkas, Mistrz Kuchni Bogusław Michałowski proponuje”
Sałatka z piklinga (4 porcje)
Składniki:
- 300g wędzonego piklinga
- 50g selera
- 150g świeżych pieczarek
- 30g zielonych oliwek
- 150g kiszonych ogórków
- 100g czerwonej cebuli, obranej
- 100g sałaty rzymskiej
- 80g jogurtu greckiego
- sok z połówki cytryny
- łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie z oliwek. Rybę obieramy z ości i skóry. Cebulę i ogórka kroimy w kostkę. Seler obrany i straty na tarce skrapiamy sokiem z cytryny. Oliwki rozdrabniamy na mniejsze cząstki. Sałatę rzymską rwiemy na małe części. Wszystko delikatnie mieszamy z jogurtem i doprawiamy solą oraz pieprzem.