Morszczuk wędzony n/c, tusza 0,25 kg
Pochodzenie: Atlantyk południowy
Walory smakowe: Mięso białe, chude. Smakowo zbliżone do dorsza jednak bardziej soczyste
Wykaz składników :
- Morszczuk (Merluccius hubbsi), sól
Wartości odżywcze w 100g:
- Energia – 105 kcal
- Białka – 21,3 g
- Tłuszcze – 2,1 g
- Węglowodany – 0 g
Czas i warunki przechowywania :
- 14 dni w opakowaniu w temp. 0 – 7 C
Propozycja zastosowania:
Z cyklu: „Doradca kulinarny Barkas, Mistrz Kuchni Bogusław Michałowski proponuje”
Klopsiki z morszczuka w delikatnym sosie włoskim w gniazdach ze spaghetti (4 porcje)
Składniki:
- 250g morszczuka wędzonego
- 150g makaronu spaghetti
- 150g cebuli
- 30ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 200ml pomidorów krojonych z puszki
- 50g bułki tartej
- 30g świeżej bazylii
- 2 jajka
- 60g sera parmezan
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ugotuj spaghetti. Na patelni rozgrzej połowę oliwy. Podsmaż cebulę i czosnek. Połowę przełóż do miski. Do cebuli pozostawionej na patelni dodaj pomidory z puszki. Gotuj 3 minuty. Przypraw do smaku. Do cebulki odłożonej do miski dodaj zmieloną rybę, bułkę tartą, bazylię i jedno jajko. Przypraw i wymieszaj. Uformuj małe kotleciki. Pozostałe jajko i starty parmezan dodaj do ugotowanego spaghetti i wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Natłuść formę na muffinki. Rozłóż makaron do foremek układając w formie gniazda. Do każdego gniazda dodaj po łyżce sosu a następnie dodaj klopsiki. Polej po wierzchu resztą sosu, posyp serem. Wstaw do piekarnika, piecz 20 minut aż danie się zezłoci.