Makrela wędzona n/c, tusza 0,35 kg
Pochodzenie: Atlantyk Północny
Walory smakowe: Rybny klasyk. Soczyste, tłuste mięso. Idealne do past kanapkowych lub sałatek.
Wykaz składników:
Makrela (Scomber scombrus), sól
Wartości odżywcze w 100g :
- Energia – 221 kcal
- Białka – 20,7 g
- Tłuszcze – 15,5 g
- Węglowodany – 0 g
Czas i warunki przechowywania :
- 14 dni w opakowaniu w temp. 0 – 7 C
Pomysł na zastosowanie:
Z cyklu: „Doradca kulinarny Barkas, Mistrz Kuchni Bogusław Michałowski proponuje”
Mielony “inaczej” z makreli (4 porcje)
Składniki:
- 300g wędzonej makreli
- 200g ugotowanych ziemniaków
- 100g cebuli
- 1 jajko
- 50g bułki tartej
- 100g mąki kukurydzianej
- pęczek kopru
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Makrelę dokładnie oczyszczamy z ości i skóry. Przepuszczamy przez maszynkę do mięsa razem z ziemniakami. Do masy dodajemy jajko, bułkę tartą i posiekany koper. Solimy i pieprzymy do smaku. Dłońmi maczanymi w wodzie formujemy kotlety, panierujemy w mące kukurydzianej i smażymy na złoto-brązowo na rozgrzanej oliwie. Polecam podawać z buraczkami.