Makrela wędzona n/c, filet z posypką (Barkasik) 0,5 kg
Pochodzenie: Atlantyk Północny
Walory smakowe: Ryba pełna kwasów Omega 3. Charakterystyczna, delikatna tekstura mięsa. Smak makreli wzbogacony aromatem przypraw. Firmowy produkt autorski.
Wykaz składników :
- Makrela (Scomber scombrus), sól, pieprz, papryka czerwona, czosnek, gorczyca biała, cebula
Wartości odżywcze w 100g :
- Energia – 272 kcal
- Białka – 21 g
- Tłuszcze – 21 g
- Węglowodany – 0 g
Czas i warunki przechowywania :
- 14 dni w opakowaniu w temp. 0 – 7 C
Pomysł na zastosowanie:
Z cyklu: „Doradca kulinarny Barkas, Mistrz Kuchni Bogusław Michałowski proponuje”
Zapiekanka z fileta z makreli (4 porcje)
Składniki:
- 100g szpinaku
- 500g ziemniaków
- 2 filety z makreli z przyprawami
- 100g obranej cebuli
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 100ml śmietany 30%
- tarta mozzarella
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i ugotować. Szpinak dokładnie umyć, odsączyć i pokroić. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w piórka cebule i czosnek. Dodać szpinak i podsmażyć. Doprawić do smaku. Wędzony filet z makreli obrać ze skóry (usunąć ości, jeśli jakieś jeszcze są). Ugotowane ziemniaki ubić dodając masło i śmietanę. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć poszczególne warstwy zapiekanki. Na spodzie szpinak, następnie kawałki makreli oraz puree ziemniaczane. Całość posypać serem mozzarella i zapiec w piekarniku przez 15 min w 180 stopniach.