Halibut wędzony n/c, dzwonka 0,3 kg
Pochodzenie: Atlantyk Północny
Walory smakowe: Bardzo delikatne, soczyste, miękkie, rozpływające się w ustach mięso.
Wykaz składników :
Halibut (Reinhardtius hippoglossoides), sól
Wartości odżywcze w 100g :
- Energia – 218 kcal
- Białka – 21,9 g
- Tłuszcze – 13,8 g
- Węglowodany – 0 g
Czas i warunki przechowywania :
- 14 dni w opakowaniu w temp. 0 – 7 C
Pomysł na zastosowanie:
Z cyklu: „Doradca kulinarny Barkas, Mistrz Kuchni Bogusław Michałowski proponuje”
Pasta z wędzonego halibuta i twarogu (4 porcje)
Składniki:
- 250g wędzonego halibuta bez skóry i ości
- 100g twarogu
- 150g białej cebuli
- 50g majonezu
- 50g śmietany kwaśnej 24%
- 10ml sosu sojowego
- pęczek szczypiorku dymki
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Do rozdrobnionej ryby dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę, twaróg, majonez, śmietanę, sos sojowy i pieprz. Delikatnie mieszamy widelcem, posypujemy dymką. Podawać z ciemnym pieczywem i odrobiną masła.