Jakie są najlepsze sposoby konserwowania ryb?

Ryby są produktem dietetycznym o wspaniałym składzie. Są skarbnicą zdrowych tłuszczów, posiadają bardzo dużo pełnowartościowego białka i witamin. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, ryby powinny gościć na naszym stole od dwóch do trzech razy w tygodniu. Świeże ryby mają bardzo krótki termin przydatności, dlatego coraz częściej sięga się po ryby konserwowane, zachowujące większość swoich wartości odżywczych.

kanapka ze śledziem

W jaki sposób można zakonserwować ryby?

Konserwowanie ryb można wykonać na kilka sposobów. Najbardziej popularne jest konserwowanie ryb w puszkach w sosie bądź oleju, solenie oraz wędzenie. Zarówno solenie ryb jak i ich wędzenie pozwala na utrwalenie mięsa bez konieczności dodawania sztucznych konserwantów. Te dwie metody stanowią podstawę przetwórstwa rybnego. Jeżeli poszukujemy wędzonych bądź solonych ryb najwyższej jakości, warto wybierać produkty od producentów, którzy dbają o najwyższą jakość swoich wyrobów i pilnują wszystkich parametrów całego procesu.

Wędzenie jest procesem, podczas którego wykorzystuje się dym z różnych gatunków drewna. To od rodzaju dymu zależy finalny aromat i smak mięsa. Obecnie wykorzystuje się wędzenie na zimno bądź na gorąco. Wędzenie na gorąco polega na oddziaływaniu na rybę dymem o temperaturze nie wyższej niż 50 stopni Celsjusza. Ryby są odpowiednio uwędzone po stosunkowo krótkim czasie. Wędzenie na zimno przeprowadzane jest w temperaturze nieprzekraczającej 25 stopni Celsjusza. Ten rodzaj obróbki dzięki zastosowaniu nowych technologii trwa krócej niż w tradycyjnej wersji. Ryby wędzone na zimno zachowują więcej składników odżywczych, a aromat dymu przenika do głębszych warstw mięsa. Do tego większość ryb wędzonych na zimno zachowują świeżość przez długi czas.

Najbardziej popularną rybą soloną jest śledź. Solenie na mokro wykonuje się poprzez umieszczenie odpowiednio przygotowanych ryb w solance – marynacie z wody i soli w odpowiednich proporcjach. Częstym zabiegiem jest dodawanie przypraw korzennych, nadając tym samym niezwykłego smaku i aromatu marynowanym śledziom. Odpowiednio przygotowane ryby solone zachowują świeżość nawet przez trzy miesiące od ich przygotowywania. Ryby solone są stałym elementem każdych świąt i uroczystości rodzinnych w praktycznie każdym domu.