Jak wygląda proces wędzenia ryb?

Ryby wędzone są w Polsce jednym z najchętniej spożywanych rodzajów ryb. Nawet osoby, które na ogół nie przepadają za rybą w klasycznej postaci, ze smakiem spożywają ryby poddane wędzeniu. Jest to spowodowane przede wszystkim bardzo charakterystycznym aromatem oraz smakiem, którego mięso nabiera podczas procesu wędzenia. Warto wiedzieć, że wędzenie można wykonywać za pomocą różnych metod, co wpływa na smak, zapach oraz teksturę finalnego produktu.

wędzenie ryb

Jak przeprowadzany jest proces wędzenia ryb?

Ryby wędzone są produktem, który warto włączyć do swojej diety. Zawierają cenne minerały oraz kwasy tłuszczowe. Sprawdzą się zwłaszcza w przypadku osób, które nie lubią ryb pieczonych czy gotowanych, jednak chcą zadbać o swoje zdrowie. Obecnie ryby wędzi się różnymi metodami, a do najczęściej stosowanych zalicza się wędzenie na zimno oraz na gorąco. Aby ryby wędzone były smaczne oraz trwałe, należy je posolić przed rozpoczęciem wędzenia.

Wykorzystując pierwszą z metod, proces odbywa się w temperaturze 25 stopni Celsjusza, w rzadkim dymie. Pierwszym krokiem jest osuszenie ryb przy otwartym wylocie dymu. Po około godzinie, kiedy ryby są już całkiem suche, przystępuje się do etapu wędzenia właściwego. Podczas wędzenia na zimno bardzo ważne jest zadbanie o odpowiedni przewiew w wędzarni. Wędzenie na zimno jest procesem długim, trwającym minimum 12 godzin.

Wędzenie na gorąco jak sama nazwa wskazuje, przebiega w znacznie wyższych temperaturach. Pierwszym krokiem jest rozgrzanie wędzarni do około 50 stopni Celsjusza. Odbywa się to przy otwartym wylocie dymu. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury należy umieścić ryby w wędzarni i pozwolić im wyschnąć. Po około 40 minutach zamykany jest wylot dymu i rozpoczyna się właściwy proces wędzenia. Temperatura podczas wędzenia powinna mieścić się w przedziale 44-55 stopni Celsjusza. Po około 3-4 godzinach można zwiększyć temperaturę do około 90 stopni na pół godziny. Po tym czasie ryby powinny być gotowe do spożycia.