Jakie gatunki ryb najlepiej nadają się do wędzenia?

Ryby wędzone są produktem niezwykle aromatycznym, cieszącym się dużym uznaniem u większości osób. Ich oryginalny smak i zapach, a także tekstura mięsa sprawiają, że nawet osoby uważające, że nie lubią ryb, jedzą ze smakiem ryby wędzone. Do tego są produktem dietetycznym, zawierającym wiele cennych składników odżywczych. Proces wędzenia może być przeprowadzany na dwa sposoby: na ciepło bądź na zimno.

Które z dostępnych ryb najlepiej sprawdzą się do wędzenia?

Wędzenie ryb jest procesem, podczas którego wykorzystuje się jedynie sól, dym drzewny oraz odpowiednią temperaturę. Nie ma potrzeby dodawania żadnych sztucznych konserwantów. To sprawia, że ryby wędzone są produktem zdrowym i naturalnym. Dzięki unowocześnieniu niektórych etapów możliwe jest uzyskanie produktów najwyższej jakości w krótszym czasie. Kupując ryby wędzone, warto sprawdzić jak, zostały wyprodukowane. Jeżeli ryby traktowane były dymem w odpowiedniej temperaturze i z dodatkiem dobranych przypraw, to mamy pewność, że będą idealnie smakować i zachowają swoją jakość przez dłuższy czas.

Najczęściej spożywanymi rybami wędzonymi jest makrela, węgorz oraz łosoś. Oprócz nich możliwe jest również wędzenie innych gatunków, jak na przykład:

  • Halibut,
  • Widlak,
  • Karmazyn,
  • Pstrąg,
  • Śledzie,
  • Morszczuk,
  • Tuńczyk,
  • Szprot,
  • Sielawa,
  • Ryba maślana.

Dobra jakościowo ryba powinna zostać oczyszczona i przyprawiona specjalną mieszanką przypraw oraz soli, a następnie po zakończeniu tego etapu ryba jest osuszana i trafia do wędzarni. Dobrze uwędzony węgorz zachwyca swoim smakiem, aromatem oraz teksturą. Jego mięso jest soczyste i rozpływa się w ustach. Łosoś jest dosyć tłustą rybą, dzięki procesowi wędzenia podkreślany jest jego naturalny, lekko maślany smak. Mięso tej ryby po wędzeniu jest miękkie, soczyste i pełne aromatu. Łosoś wędzony występuje w wielu formach: dzwonka, polędwiczki, brzuszki, szaszłyki bądź plastry.

Makrelę można uznać za królową ryb wędzonych. Od wielu lat zajmuje honorowe miejsce na polskich stołach jako dodatek do kanapek, sałatek czy dań głównych. Spożywanie wędzonej makreli jest świetnym sposobem na uzupełnienie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka w naszej diecie. Zawarte w niej witaminy A, D, E i K pozwolą nam na zachowanie zdrowego wzroku i poprawę odporności.

Jakie gatunki ryb najlepiej nadają się do wędzenia?