Zupa krem z selera z wędzonym na ciepło łososiem

Składniki:

– 1 kg korzenia selera

– 100g selera naciowego

– 200g cebuli szalotki

– 200g ziemniaków

– 300g serka topionego, śmietankowego (telewizorki)

– dzwonko łososia wędzonego na ciepło (około 200g)

– oliwa truflowa do smaku

– pęczek koperku drobno pokrojony

– 100g mleka kokosowego

– masło klarowane

Sposób przygotowania:

Rozgrzej w garnku masło klarowane. Podduś pokrojoną cebulkę. Dodaj pokrojone w kostkę: obrany seler i ziemniaki. Wlej odrobinę bulionu i gotuj około 15 min aż warzywa będą bardzo miękkie. Zupę ostudź i zmiksuj na gładki krem. Wlej mleko kokosowe i dopraw do smaku. Zagotuj ponownie, zagęść serkiem topionym. Podając zupę posyp pokruszonym łososiem i posiekanym koperkiem. Dodaj parę kropli oliwy truflowej.