Wędzony pstrąg w sałatce na ciepło

Składniki:

– 1szt pstrąga wędzonego

– 400g dużych ziemniaków

– 150g buraka

– posiekany pęczek szczypiorku

– posiekany pęczek koperku

– sól i pieprz do smaku

Dressing:

– 30g musztardy francuskiej

– sok z połówki cytryny

– 30ml oliwy z oliwek

– 20g czosnku

– 20ml wody mineralnej

– 10g cukru

Sposób przygotowania:

Pstrąga obieramy ze skóry i ości. Dzielimy na spore kawałki. Buraka w skórce pieczemy do miękkości. Ziemniaki gotujemy w łupinie. W tym czasie przygotowujemy dressing.

Buraka upieczonego obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry po czym grillujemy na patelni. Serwujemy zaraz po zdjęciu z patelni układając warstwami: ziemniaki, buraki, pstrąg, szczypiorek i koperek. Całość polewamy dressingiem.