Sałatka makaronowa z dorszem (plamiakiem) wędzonym

Składniki:

– 200g dorsza wędzonego oczyszczonego ze skóry i ości

– 100g makaronu świderki

– 1 papryka czerwona świeża

– 100g czerwonej cebuli

– 1 pęczek szczypiorku

– 100g ogórków konserwowych

– 50g groszku konserwowego

– 50g czerwonej fasoli konserwowej

Sos:

– 100ml jogurtu naturalnego

– 50g majonezu

– szczypta chilli

– sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj al dente. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.

Sos: Wszystkie składniki przełóż do słoiczka i potrząśnij nim energicznie aby się połączyły.

Paprykę pokrój w drobną kostkę. Ogórki pokrój w plastry a cebulę w piórka. Do makaronu dodaj dorsza pokrojonego w kostkę, groszek, fasolkę, paprykę, ogórki i cebulę. Wymieszaj. Dodaj sos i jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.