Klopsiki z morszczuka w delikatnym sosie włoskim w gniazdach ze spaghetti

Składniki:

– 250g morszczuka wędzonego

– 150g makaronu spaghetti

– 150g cebuli

– 30ml oliwy z oliwek

– 1 ząbek czosnku

– 200ml pomidorów krojonych z puszki

– 50g bułki tartej

– 30g świeżej bazylii

– 2 jajka

– 60g sera parmezan

– sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ugotuj spaghetti. Na patelni rozgrzej połowę oliwy. Podsmaż cebulę i czosnek. Połowę przełóż do miski. Do cebuli pozostawionej na patelni dodaj pomidory z puszki. Gotuj 3 minuty. Przypraw do smaku. Do cebulki odłożonej do miski dodaj zmieloną rybę, bułkę tartą, bazylię i  jedno jajko. Przypraw i wymieszaj. Uformuj małe kotleciki. Pozostałe jajko i starty parmezan dodaj do ugotowanego spaghetti i wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Natłuść formę na muffinki. Rozłóż makaron do foremek układając w formie gniazda. Do każdego gniazda dodaj po łyżce sosu a następnie dodaj klopsiki. Polej po wierzchu resztą sosu, posyp serem. Wstaw do piekarnika, piecz 20 minut aż danie się zezłoci.