Grzanki z awokado, wędzonym śledziem i jajkiem poszetowym

Grzanki:

Składniki:

– chleb tostowy, 4 kromki

– jedno jajko

– 30 ml mleka

– 40 ml oleju

– szczypta soli

Sposób przygotowania:

Jajko rozbijamy i roztrzepujemy. Dodajemy mleko i sól. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, maczamy kromki z obu stron w jajku i przekładamy na gorącą patelnię. Smażymy kilka minut, aż grzanki się zarumienią.

Pasta z awokado:

Składniki:

– jedno dojrzałe awokado

– 2 ząbki czosnku

– szczypta papryki i pieprzu ziołowego

– pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Awokado obieramy za skórki, wyjmujemy pestkę i rozgniatamy widelcem. Dodajemy zmiażdżony czosnek i przyprawy. Łączymy w jednolitą masę.

Na usmażone grzanki nakładamy pastę z awokado. Obsypujemy pokruszonym śledziem wędzonym. Na wierzch kładziemy jako poszetowe.

Przygotowanie jajka poszetowego:

Wybijamy jajko do miseczki i ostrożnie wlewamy na lekko gotującą się wodę ze szczyptą soli i octem. Gotujemy około 2 minut.